Mikor fóliáztassunk és mire is jó az autóüveg-fóliáztatás?

image-7

Az autóüvegek fóliázása sokszor, mint esztétikai szempont merül fel az autótulajdonosokban, de legalább ugyanennyien gondolkodnak annak funkcionális hasznában is: védekezni a nap tűző sugarai ellen, biztosítani a komfortosabb utazást, esetleg plusz védelmet biztosítani az autó üvegfelületeinek. Az autósok döntő többsége erre a „beavatkozásra” a tavasz végi és a nyári hónapokban röppen rá, és zsörtölődik, ha az autóüveg-fóliázó műhelyek nem tudják azonnal vállalni a munkát, telítettség okán. Éppen ezért cégünk minden autósnak, aki autóüveg-fóliáztatásban gondolkodik, azt javasolja, hogy az őszi vagy a téli hónapokban végeztesse el a fóliázást. Nem árulunk el nagy szakmai titkot azzal, hogy a legjobb minőségű autóüveg-fóliázást a téli hónapokban lehet elvégezni, hiszen nincs kánikula, így más a felhasznált anyagok fiziológiája, valamint nincs tömeg, nincs hajtás a műhelyben, tehát minden adott a profi munka elvégzésére. Tehát aki nyáron már fóliázott autóval akar közlekedni, az gondolkodjon előre és jöjjön télen fóliáztatni.

Mire és miért is jó valójában az autóüveg-fólia?

Esztétikum

Sokan az autó üvegeinek körbefóliázásával nem mást szeretnének elérni, mint egyszerűen a kocsi dögösebb megjelenését, ők azok, akik tuningelemként tekintenek az autóüveg-fóliára. Egy időben ez státusszimbólummá vált, reneszánszát élte a lefüggönyözött, nesztelenül suhanó nagy fekete autó frázisa. A XXI. században az autógyártók zöme már eleve színezett üvegeket épít a járművekbe, így ez a kategória némileg odafogyottabbá vált, de persze még ma is sokan fóliáztatnak, hogy ezzel morcosabbá, dögösebbé tegyék járgányukat.

Funkció

UV-védelem

A Nap UV-sugarainak káros hatása ma már mindenki számára közismert tény, különböző készítményekkel védjük ellene bőrünket és napszemüveggel a szemünket, látásunkat. Autóban ülve sem árt védekeznünk ezek ellen a káros sugarak ellen, hiszen az autó üvegein keresztül is ki vagyunk téve ezek negatív hatásainak. Mindenki ismeri a féloldalas alkarbarnulást a sofőrök vagy a gyakran autót vezető között. Az járművek gyárilag sötétített üvege nem véd az UV-sugarak hatásai ellen, de az autóüveg fólia 99 százalékukat kiszűri vagy visszaveri, tehát hosszú távon a legfontosabb funkció ez.

Hővédelem

Az autóüveg-fóliák az UV-sugárzás kiszűrésén túl hővédelmi funkcióval is rendelkeznek. A sötétebb fóliák természetüknél fogva kevesebb hőt engednek át az üvegen, de a mai fejlett nanotechnológiai eljárásoknak köszönhetően, már olyan autóüveg-fóliákat is gyártanak, melyek apró kerámia részecskékkel kevesebb sötétségi fokkal is képesek jelentős hővédelmet biztosítani. A fóliák anyagát alkotó apró részecskék pedig a napsugarak fényét szinte minden irányból képesek már kivédeni, így az elért hatás az autó mozgásától függetlenül konstans lehet, akár hat fokkal is hűvösebb lehet egy fóliázott autóban, mint egy „csupasz” ablakokkal ellátott járműben.

Biztonság

Az autóüveg-fóliák a fentebb felsoroltakon kívül biztonsági célzattal is felhelyezhetőek az autó üvegfelületeire. Megvédik az üveget a kőfelverődésektől és balesetek esetén óriási szolgálatot tehetnek, mert használatukkal olyan biztonságossá teszik az üvegfelületeket, mint a fóliával gyárilag ellátott szélvédők, melyek nem robbannak szilánkokra egy esetleges külső erős behatásra. Összefoglalva: az autóüveg-fóliák nagyságrendekkel képesek megerősíteni az üvegfelületek ellenállását. Nem beszélve arról, hogy a fóliázott üvegek a tolvajokkal szemben is védelmet nyújthatnak, nem roppannak be, egyben tartják az üveget, időt nyerve ezzel az autófeltörő bűnözőkkel szemben. Ezen kívül pedig az egészen sötét fóliák elzárnak mindent a fürkésző tekintetek elől, megóvhatják az autóban hagyott értékeinket, mert nem kerülnek szem elé.

Csapatunk

Ismerd meg dolgozóinkat